Etichetare Corecta Pentru Alimente Ecologice & Bio

Etichetare Corecta Pentru Alimente Ecologice & Bio

Etichetare Corecta Pentru Alimente Ecologice & Bio  Descopera Alimente Ecologice Certificate Si Etichetate Corect

Alimente Ecologice, mancare sanatoasa! Promovarea Produselor Ecologice in Europa. Afla Despre Sigle Si Logo De Certificare Ecologica Pentru Produse Alimentare!

Alimente ecologice certificate si etichetate corect!

In scopul identificarii de catre consumator a produselor obtinute in conformitate cu metodele de productie si procesare ecologica , etichetarea produselor alimentare ecologice (bio) trebuie sa contina urmatoarele elemente:

  • denumirea produsului alimentar
  • lista ingredientelor
  • orice ingredient sau adjuvant tehnologic sau provenit dintr-o substanta sau dintr-un produs care provoaca alergii sau intoleranta,utilizat in fabricarea sau prepararea unui produs alimentar si inca prezent in produsul finit, chiar si intr-o forma modificata
  • cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente
  • cantitatea neta de produs alimentar
  • data durabilitatii minimale sau data limita de consum
  • conditiile speciale de pastrare si conditiile de utilizare
  • numele sau denumirea comerciala si adresa operatorului din sectorul alimentar
  • tara de origine sau locul de provenienta
  • instructiuni de utilizare
  • pentru bauturi care contin mai mult de 1,2% de alcool in volum, concentratia alcoolica dobandita
  • o declaratie nutritionala

Etichetarea corecta

Suplimentar etichetarea trebuie sa mai contina obligatoriu, urmatoarele elemente

  • numarul de cod al autoritatii sau al organismului de control care reglementeaza activitatea operatorului care a desfasurat cea mai recenta operatie de productie sau procesare
  • Sigla Comunitatii in cazul produselor alimentare preambalate
  • in cazul in care se utilizeaza sigla Comunitatii, o indicatie a locului unde s-a cultivat materia prima agricola din care se compune produsul apare in acelasi camp vizual cu sigla , sub una dintre urmatoarele norme, dupa cum este cazul
  • Agricultura UE, atunci cand materia prima agricola a fost cultivata din UE
  • Agricultura non-UE, atunci cand materia agricola prima a fost cultivata in alte tari terte
  • Agricultura UE/non/UE, atunci cand o parte din materia agricola prima a fost cultivata pe teritoriul Comunitatii, iar alta parte a fost cultivata in tari terte
  • Indicatia UE sau non -UE poate fi inlocuita sau completata cu numele unui stat, in cazul in care intreaga materie prima agricola din care se compune produsul a fost cultivata in statul respectiv.
  • Utilizarea Siglei comunitare mentionata mai sus, precum si indicatia locului unde s-a cultivat materia prima agricola sunt optionale pentru produsele importate din tari terte-sigla „ae
  • Sigla ”ae”- un instrument nou de promovare a produselor ecologice
  • Sigla „ae” este proprietatea M.A.P.D.R.- autoritatea responsabila pentru inspectie si certificare acreditat de M.A.P.D.R, in conformitate cu legisltia nationala.
  • Sigla „ae” se aplica ,dupa caz, pe produs, pe etichetele si ambalajele agroalimentare ecologice, obtinute in Romania sau importate.

Consumatorii care cumpara produse care poarta sigla nationala si logo-ul comunitar pot avea incredere ca , cel putin 95% din ingredientele produsului au fost obtinute in conformitate cu metoda de productie ecocologica, produsul respecta regulile de productie ecologica..In plus, produsul poarta numele producatorului, procesatorului sau vanzatorului si numele sau codul organismului de inspectie si certificare.

Sigla si logo certificari ecologice

 

Top